Tesztkörnyezet telepítése Ethereum okosszerződés fejlesztéshez — Ubuntu Linux #ethereumtudas

Aki Linuxon szeretne belevágni Ethereum okos szerződések fejlesztésébe, annak nincs túl nehéz dolga, hisz a komponensek alapját képező…

Tesztkörnyezet telepítése Ethereum okosszerződés fejlesztéshez — Ubuntu Linux #ethereumtudas

Aki Linuxon szeretne belevágni Ethereum okos szerződések fejlesztésébe, annak nincs túl nehéz dolga, hisz a komponensek alapját képező nodejs a legtöbb disztribúció része, így a telepítés pár parancsból meg is van. Mivel itt annyira kézre állnak a dolgok, ezért akinek esetleg más platformon (Windows, OSX, stb.) esetleg problémája akadna a telepítéssel, annak érdemes megfontolnia, hogy felhúz magának egy Ubuntu Linuxot valamilyen virtuális gépbe (pl.: VirtualBox-ba), és azzal dolgozik. Ehhez András Oláh barátunk készített egy rövid gyorstalpalót.

Mivel én Ubuntu Linuxot használok, ezen fogom megmutatni a lépéseket, de ezek alapján nyilván más platformon is könnyen telepíthetjük a rendszert.

Elsőként telepítsük a nodejs-t a következő parancsokkal (Ubuntu specifikus):

curl -sL https://deb.nodesource.com/setup | sudo -E bash -
sudo apt-get install -y nodejs

Eztán jöhet a testrpc és az Embark telepítése (bármilyen Linux disztribúció):

npm install -g ethereumjs-testrpc
npm -g install embark

Hát, igazából ennyi az egész… :) Ha települt mindkét eszköz, egy terminálban indítsuk el a testrpc-t, egy másikban pedig az OSX tutorialban leírt lépéseket követve hozzuk létre a demo embark projektet, és futtassuk.

Gabriel: na így kell cikket írni. 😃 Gyakorlatilag a legegyszerűbb telepítés Linuxon történik, míg a legösszetettebb (és magam sem értem miért) a Windowsos környezet. Ez utóbbi viszont tényleg áthidalható, egy Linuxos virtuális géppel és onnantól kezdve az ember már szabadon szárnyalhat.

Kövess minket!

A cikksorozat további részeiben ezekkel az okos szerződésekkel fogunk közelebbről megismerkedni, és megtanuljuk azt is, hogy hogyan készíthetünk ilyeneket mi magunk is.

Hogy mindez tényleg felfogható lehessen a cikksorozatot ketten fogjuk írni. A programozói részekért jómagam Laszlo Fazekas(fejlesztő) felelek majd, azért pedig, hogy tényleg minden érthető legyen Gabriel Varaljay(marketing) “játssza majd a naivat” (tesz fel kérdéseket, magyarázza újra a feldolgozott anyagot).

Épp ezért érdemes feliratkoznod ERRE a medium csatornára, de követheted az ENVIENTA Magyarországot Twitteren, vagy akár csatlakozhatsz a tematikus Facebook csoportunkhoz is.