ENVIENTA, útban egy új társadalom felé

… avagy miért éri meg az ENVIENTA ICO-ba fektetni?

ENVIENTA, útban egy új társadalom felé

… avagy miért éri meg az ENVIENTA ICO-ba fektetni?

Bizonyára sokan hallottátok már Ray Kurzweil nevét és elméletét a technológia exponenciális fejlődéséről és a szingularitásról. Sokan osztják a nézeteit, mások pedig szkeptikusan fogadják. Elintézhetnénk egy egyszerű legyintéssel, hogy ha nem a Google egyik vezető beosztású, nagy tiszteletnek örvendő kutatójáról beszélnénk. Beismerem, hogy jóslatai a legmerészebb sci-fikkel vetekszenek, de én most nem is nanorobotokról vagy emberi szintű mesterséges intelligenciára szeretnék utalni, csupán magára az exponenciális fejlődésre fókuszálnék. Arra, ami körülöttünk történik, amiben élünk és amelyet a nagy rohanásban a legtöbben észre sem veszünk.

A technológia exponenciális iramban fejlődik, mi emberek pedig csak loholunk utána és a lemaradásunk egyre csak nő. Ez önmagában még nem tűnik akkora nagy tragédiának, pedig az. Egyre jobban tágul a szakadék az emberiség legszegényebb és leggazdagabb része között, a klímaváltozás hatásait még ma is sokan tagadják, miközben emberek százai halnak meg ennek hatásaként. Tömegek töltik idejük nagy részét olyan munkával, amely valójában semmi értéket nem termel, hogy ebből aztán hiteleket és olyan kiadásokat fedezzenek, amelyekre valójában semmi szükségük. Vannak akik egyenesen a modernkori rabszolgaságnak tartják ezt a fajta berendezkedést, miközben korrupt politikusok élősködnek a társadalom felett ahelyett, hogy szolgálnák azt. Huston, van egy kis problémánk…!

Elavult a gazdasági rendszerünk, elavultak a társadalmi modelljeink és elavult az oktatási rendszerünk. Le vagyunk maradva! Ha fel akarunk zárkózni, radikális megoldásokra van szükség! Az ENVIENTA válasza a problémára a nyílt megoldások használata — ahogy a szlogenünk is mondja: open source everything. Itt persze a nyílt forrást sokkal tágabban kell értelmeznünk mintsem csak a szoftverek esetében. A hagyományos gazdasági-, társadalmi-, oktatási- stb. rendszereink túlszabályozottak és lomhák. Ahhoz, hogy gyors eredményt érhessünk el, el kell hárítanunk minden akadályt, amely a fejlődést gátolja. Meg kell kerülnünk a szabadalmi rendszert, a gazdasági, oktatási és társadalmi rendszereket.

Mi az ENVIENTA víziója, és hogy kívánja megvalósítani mindezt?

Úgy gondoljuk, hogy pusztán javaslatok segítségével nem érhetünk el komoly változást. Ezért szeretnénk felépíteni egy oktatóközpontot a Kanári -szigeteken, ahol aztán nem csak ismertetjük a víziónkat, hanem be is mutatjuk azt. Az érdeklődők megnézhetik, kipróbálhatják a megoldásainkat, vagy akár oda is költözhetnek egy rövidebb időre, hogy kipróbálják, milyen is lenne az élet az általunk megálmodott világban.

Ebből a szempontból az ENVIENTA oktatóközpont kicsit hasonlít a TESLA Cityhez, amely egyfajta minta falu, melyet teljes mértékben a már említett cég rendszerei látnak el energiával. Az ENVIENTA park minden komponense az épületektől a bútorokon át az utolsó csavarig nyílt forrású lesz. Úgy hisszük, ha példát mutatunk és minden szükséges tudást megadunk hozzá, úgy a világ sok részén többen kapnak majd kedvet, hogy hasonló parkokat építsenek és ennek hatására megindulhat valami.

De az oktató központ csak az első lépés: Létre kívánunk hozni egy szoftver platformot, amely a miénkhez hasonló nyílt forrású hardverek (épületek, bútorok, eszközök, járművek, stb.) kifejlesztését és terjesztését hivatott segíteni. Emellett nyílt forrású megoldásokkal szeretnénk segíteni a megosztáson alapuló gazdaság, valamint a blokklánc alapú gazdasági és társadalmi modellek terjedését. Úgy gondoljuk, hogy ezekben a technológiákban megvan az a potenciál, hogy viszonylag rövid idő alatt számottevő hatást érjünk el általuk és egy jelentős mozgalom indulhasson egy a mainál sokkal optimálisabb-, fenntarthatóbb-, a korlátlan növekedés helyett a jólétet előtérbe helyező világ felé. Ahhoz, hogy egy ilyen radikális elképzeléshez befektetőket találjunk, legalább ilyen radikálisan új befektetési formára volt szükségünk. Így döntöttünk végül a kriptovaluta alapú tőkebevonás, az ICO mellett.

Miért éri meg az ENVIENTA-ba fektetni?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legfőbb érv az ENVIENTA projektbe való befektetés mellett, hogy ez egy befektetés a jövőbe. Az általunk vagy segítségünkkel létrehozott minden szoftver-, hardver-, gazdasági- / társadalmi- modell, stb. minden közkincs.Azt bárki ingyen felhasználhatja, terjesztheti és továbbfejlesztheti.

Bár ez a megközelítés a hagyományos befektetésekhez képest elsőre sokkal kockázatosabbnak tűnik, mégis úgy gondoljuk, hogy társadalmi hasznossága mellett üzleti potenciál is rejlik a modellünkben. Sőt, ez az üzleti potenciál akár nagyobb is lehet, mint a hagyományos modellek esetében. Kicsit paradox módon hangzik, hogy ingyenes dolgokkal pénzt lehet keresni, de úgy gondoljuk, hogy mindennek van realitása. A kulcs pedig a szabad forrás által biztosított exponenciális terjedés. Noha a hagyományos modellel ellentétben itt a szabadalmakból és know-howból nem szárazik bevétel, ugyanakkor a kapcsolt szolgáltatásokban nagy a piaci potenciál.Az oktatás, az oktatóközpont épületeinek bérlése, 3D nyomtatott komponensek kereskedelme, eszközök (napelemek, akkupakkok, stb.) kereskedelme mind mind olyan szolgáltatások, amielyek bevételt jelentenek.

Hisszük, hogy akik majd a terveink alapján megépítik saját parkjaikat, tőlünk fogják megvásárolni a szükséges szakértelmet, eszközöket, vagy adott esetben a konkrét eszközöket (épületet, bútort, stb.) Úgy véljük, hogy hosszú távon ez nagyobb bevételt termel majd, mint a hagyományos értékesítési modell, miközben a társadalmi haszon léptékekkel nagyobb. Ez az igazi nyer-nyer (win-win) szituáció.

Ez persze bármilyen jól is hangzik, az üzleti összetevő itt csak másodlagos. Az elsődleges cél: a társadalmi haszon. Ugyanazt tudjuk mondani, amit Elon Musk mondott, mikor megkérdezték tőle, miért tette ingyenesen elérhetővé a TESLA szabadalmait. Elon válasza így hangzott (fordítás a kép alatt):

Olyan ez, mintha mindannyian egy süllyedő hajóban lennénk. Ha valakinek van egy jó terve egy olyan eszközre (vödörre), amivel ki tudjuk merni a vizet, akkor kötelessége azt megosztania a többiekkel. KÜLÖNBEN MIND ELSÜLLYEDÜNK!

Ha úgy érzed segíteni szeretnél az ENVIENTA kezdeményezésnek, kérünk látogass el az ENVIENTA ICO token kibocsátással kapcsolatos kampány-oldalunkra és a megfelelő időben támogass minket! Köszönjük!