Decentralizált fejlesztés és gyártás — 4. fázis

Egy cikkel maradtunk már csak adósak az ENVIENTA projekt fejlesztési fázisait bemutató sorozatunkból, ez pedig az utolsó, és egyben talán…

Decentralizált fejlesztés és gyártás — 4. fázis

Egy cikkel maradtunk már csak adósak az ENVIENTA projekt fejlesztési fázisait bemutató sorozatunkból, ez pedig az utolsó, és egyben talán legizgalmasabb 4. fázis bemutatása. Ahogyan eddigi bejegyzéseinkből már kiderülhetett, az ENVIENTA projekt két kulcsmotívuma a nyíltság és a decentralizált rendszer. Az ICO sikerességétől függően pedig egyre jobban érvényesülhet ez a két motívum, és ezzel együtt válnak a megvásárolt tokenek is egyre értékesebbé.

1. fázis

Az 1. fázis megvalósulása esetén felépül az oktatóközpont, amelynek minden komponense nyílt forrású és szabadon felhasználható lesz. Az oktatóközpont egyben apartman park is, ahová bárki eljöhet és kipróbálhatja az általunk kínált technológiákat és életformát.

2. fázis

Ha meg tudjuk szerezni a 2. fázishoz szükséges tőkét, úgy megindulhat a tényleges oktatás oktatóközpontunkban, és megkezdődhet az ENVIENTA filozófia és a kapcsolódó nagy mennyiségű tudásanyag terjesztése. Ez egyben komolyabb üzleti potenciált is jelent.

3. fázis

Igazán érdekessé a 3. fázisban válik a dolog. Itt a cél egy szoftver platform fejlesztése, ami a projekteket az ötlettől az értékesítésig, teljes életciklusuk alatt segíti. Alapvetően a nyílt forrású hardverfejlesztések az elsődleges célterület, de e mellett támogatjuk szoftverek, sőt, új társadalmi, gazdasági modellek (pl. DAOk) létrehozását is.

Ami már magát a fejlesztést is érdekessé teszi, hogy az ENVIENTA Platform maga is egy projekt lesz a Platformon futó sok projekt közül. Saját rendszerünket és támogatott filozófiánkat fogjuk alkalmazni a fejlesztés során. Ennek fényében a fejlesztés kezdetétől fogva minden fázis nyitott lesz a felhasználók és külső fejlesztők számára. Bárki alakíthatja a fejlesztést, javaslatokat tehet, és részt vehet ezek megtárgyalásában. A kidolgozott javaslatok alapján az ENVIENTA Core Team határozza meg a fejlesztési feladatokat, amire aztán külső fejlesztők jelentkezését várjuk. Projekt jellegű munkaként bárki csatlakozhat a fejlesztőcsapatunkhoz, és megvalósíthat funkciókat.

Egy hagyományos cégtől eltérően tehát az ENVIENTA-nak nem lesz hatalmas sok 10 fős fejlesztői gárdája, csak egy core team, akik a fejlesztést irányítják, és külsős fejlesztők, valamint felhasználók százai, akik velünk együtt dolgoznak a szoftveren. Ezt nevezzük mi decentralizált fejlesztési modellnek. Hisszük, hogy a felhasználóinkkal együtt dolgozva, és egy ilyen világ méretű, kvázi korlátlanul skálázódó, külső fejlesztő gárdára építve érhetjük el a legjobb eredményt. Mindezt azért tartottam fontosnak ebben a részben elmondani, mert kvázi ennek továbbfejlesztése a 4. fázis.

forrás: pixabay.com

4. fázis

A 4. fázis a decentralizált gyártás megvalósítása. Ez az utolsó lépcső, ahol a platformon megjelenő ötletekből valódi, kézzelfogható termékek válhatnak. Ahogyan az ENVIENTA nem fog rendelkezni hatalmas fejlesztőgárdával, úgy nyilván gyártósorokat sem kívánunk üzembe helyezni. E helyett kialakítunk egyfajta franchise rendszert, aminek köszönhetően bárki ENVIENTA termékek gyártójává válhat, ezzel egyfajta végtelenségig skálázható gyártókapacitást adva. Ehhez több feltételnek meg kell felelnie az adott gyártónak. Ezek közt pedig szerepel majd a felhasznált nyílt forrású projekteknek valamint magának az ENVIENTA-nak a támogatása. Így épülhet majd rentábilis üzleti modell a nyílt forrású hardverek köré. Ilyen gyártóhelyek létrejöttét az ENVENTA befektetőként, pénzzel is támogatni fogja. Az ilyen támogatott makerspace-ekben az ENVIENTA üzlettárs lesz, ami hosszú távon jelentős profitot termel. E mellett mind a 3., mind a 4. fázisban elkülönítettünk egy jelentősebb keretet az arra érdemes szoftver és hardver projektek, valamint a kapcsolódó kutatások támogatására. Az ezen befektetésekből származó profit egy részét visszaforgatjuk majd “cégünk” (a decentralizált, újszerű felépítés miatt inkább idézőjelbe teszem) fejlesztésébe, egy részét pedig egy token visszavásárlási alapba forgatjuk. Terveink szerint az ICO során kibocsájtott tokeneket sokszoros áron tudjuk majd visszavásárolni befektetőinktől.

Az alábbiakból jól látszik, hogy az ENVIENTA kezdetektől fogva a nyílt, közösségi modellben bízik. Kapui mindenki előtt nyitva állnak, és a közös munkára biztat úgy, hogy mindemellett kiaknázza a modellben lévő (szerintünk) hatalmas üzleti potenciált is. Bár van egy jól meghatározott tervünk és stratégiánk céljaink megvalósítására, ebben bármilyen ponton beleszólást engedünk a célközönségünknek és különösen a befektetőinknek. Szeretnénk a befektetőket tokenjeik arányában bevonni a döntéseinkbe, hogy együtt alakíthassuk az ENVIENTA-t. Mint látható, pontos terveink vannak az elkövetkezendő pár évre, de hogy mit hoz a távoli jövő, még mi sem sejtjük. Mi is keressük a legoptimálisabb modelleket szervezetünk működtetésére. Talán egyszer az ENVIENTA is DAO-vá válik, közösségi részvénytársasággá, vagy valamilyen még ma nem ismert, nem definiált szerveződési formává. Ez még a jövő zenéje. Bárhogy is legyen, úgy gondoljuk, hogy projektünkben nagy a pénzügyi potenciál, társadalmi haszna pedig felbecsülhetetlen…


Az ENVIENTA rövidesen indít egy ICO token értékesítő kampányt és ezen befektetési lehetőségen át te is közelebb vihetsz minket a már előzőleg vázolt céljaink felé. A kampány oldala itt érhető el: https://www.kickico.com/campaigns/6003/envienta-home-of-the-future-with-efficiency