ENVIENTA, a mindent gyártó világcég

Mindig bajban vagyunk, mikor egy mondatban el kellene mondanunk valakinek, hogy mi az ENVIENTA. Írtunk már konténer házakból felépített…

ENVIENTA, a mindent gyártó világcég

Mindig bajban vagyunk, mikor egy mondatban el kellene mondanunk valakinek, hogy mi az ENVIENTA. Írtunk már konténer házakból felépített önfenntartó parkról a Kanári szigeteken, egy Kickstarterhez hasonló open-source hardverek fejlesztését támogató platformról, és decentralizált gyártásról. De ha egy mondatban kéne összefoglalni, hogyan definiálnánk azt, amit építünk, és amire pénzt gyűjtünk az ICO kampányunkkal?

Egy Facebook post kapcsán jutott eszembe a következő definíció: az ENVIENTA egy mindent gyártó világcég, ami mindenki számára elérhető termékeket hoz létre. És itt az “elérhető” szót duplán kiemelném, hiszen itt nem csak a térbeli elérhetőségre gondolunk, hanem arra is, hogy ezeknek a termékeknek a terjesztését és továbbfejlesztését nem korlátozzák szabadalmak és más jogi akadályok. Pont ez az, ami miatt ez a struktúra működhet, még ha elsőre oly fellengzősen is hangzik. Főleg ha a figyelembe vesszük, hogy a nagyra törő célokhoz képest viszonylag kevés pénzre van szükségünk a megvalósításhoz.

Nemrégiben két hírt is olvastam az IKEA-ról, ami megerősített abban, hogy jó irányban haladunk. Az egyik az volt, hogy az IKEA felvásárolta a TaskRabbit startupot, ami egy AirBnb-hez, vagy Uber-hez hasonló sharing economy megoldás, ahol munkaerőt bérelhetünk: bárki jelentkezhet IKEA bútorok összeszerelésére, így akinek ez problémát jelent, könnyen találhat a közelében megfelelő embert.

Decentralizált értékesítés

Az IKEA tehát a helyett, hogy fenntartana egy komplett, összeszerelő emberekből álló flottát, inkább csak megvásárolt egy piacteret, ahol a keresletet összehozta a kínálattal. Decentralizált összeszerelés! A hír után nem sokkal jött az újabb hír, hogy a helyett, hogy a cég saját webshopot építene, inkább lehetővé teszik más webshopoknak, hogy árulják a termékeiket. Decentralizált értékesítés!

Ezen a ponton már azért jól látszik az irány, és a gondolat zsenialitása. Tulajdonképpen minimális befektetéssel, egy pillanat alatt jutott a cég egy végtelenségig skálázódó, világméretű összeszerelő és értékesítő hálózathoz. Olyan hálózathoz, amit más cégek csak hosszú évek kemény munkájával és rengeteg pénz elköltésével lennének képesek megvalósítani. A kulcsszó pedig a decentralizáltság! Ugyanaz az alapmechanizmus, ami az Uber, az AirBnb, vagy akár a Bitcoin hihetetlen sikerének alapja. Az ENVIENTA pedig tulajdonképpen nem más, mint ezen modellek továbbgondolása. Decentralizáljunk mindent!

A legtöbb cég képtelen sokkal tovább lépni az IKEA modelljénél, ugyanis minél tovább megyünk a decentralizáltságban, annál jobban csökken a kontroll és bomlik a hagyományos cégstruktúra. Ez pedig már túlságosan radikális számukra. Az ENVIENTA azért lehet képes minderre, mert mi kezdettől fogva ebben a filozófiában építjük fel a szervezetünket. Maga az ENVIENTA cég mint jogi személy nem fog kifejezetten termékfejlesztéssel vagy gyártással foglalkozni, mindössze összefogja ezeket.

A címben említett “világcég” tehát jogilag nem fog létezni. Egyfajta virtuális entitás lesz, egy új szervezeti forma, ami ettől függetlenül teljesen jó működik külső kontroll nélkül is. Az ENVIENTA-ban minden folyamatot decentralizálunk. Kezdve a termékek tervezésétől a gyártáson keresztül egészen az értékesítésig. Minden fázis nyílt lesz és önszervező, ahová bármelyik szinten bárki kapcsolódhat. Ez akkor valósítható meg legkönnyebben, ha a fejlesztés nyílt forrású, hiszen így bárki könnyen hozzájárulhat a munkálatokhoz, vagy éppen tovább fejlesztheti az adott terméket.

Az ilyen termékek fejlődését és terjedését pedig semmi nem gátolhatja. Ezért gondoljuk úgy, hogy ez a fajta, alulról építkező struktúra képes lehet arra, hogy egy piciny magból (ez volna az ENVIENTA projekt, amire az ICO során pénzt gyűjtünk) pár év alatt valóban hatalmas “világcéggé” növekedjen. A szoftver világában láttunk már ilyet a Linux, az Android, vagy éppen a kriptovaluták (pl. Bitcoin) kapcsán. Ezt szeretnénk áthozni a hardver fejlesztés világába…


Az ENVIENTA rövidesen indít egy ICO kampányt, amely az alábbi oldalon érhető el: https://www.kickico.com/campaigns/6003/envienta-home-of-the-future-with-efficiency

Amennyiben úgy érzed, hogy részese szeretnél lenni ennek a folyamatnak, jelezd szándékod a white list-re való feliratkozással. Cserébe mi a kampányunk elején bónuszokat is adunk és informálunk minden émlítésre méltó lépésről. A white list kérdőív itt található: http://envienta.com/whitelist.php