ENVIENTA token ökoszisztéma

UPDATE: A cikkben található információk nem aktuálisak! A cikk írása óta teljesen újradolgoztuk a token ökoszisztémát és a WP-t. Friss ICO…

ENVIENTA token ökoszisztéma

UPDATE: A cikkben található információk nem aktuálisak! A cikk írása óta teljesen újradolgoztuk a token ökoszisztémát és a WP-t. Friss ICO oldalunkat itt találhatjátok meg: https://ico.envienta.com/

Az ENVIANTA ICO során 1 200 000 ENV tokent hozunk létre. Ez a maximális mennyiség, amiből a bónuszok beszámításával a hard cap (5000 ETH) elérése esetén maximum 545 000 db kerül kiosztásra. A fennmaradó mennyiség egy kis része bounty és egy ugyancsak csekély rész jut az alapítóknak. További tokenek csak beruházási céllal kerülnek forgalomba, amennyiben az szükséges. Ez azt jelenti, hogy a ténylegesen forgalomban lévő tokenek száma rövid távon nem fogja nagy mértékben meghaladni az ICO során kiosztott tokenek számát.

az ENVIENTA hivatalos fizetőeszköze az ENV

Az ENV az ENVIENTA hivatalos fizetőeszköze, tehát más fizetőeszközökhöz (pl. bitcoin, ether, stb.) hasonlóan fizethetünk vele az ENVIENTA projekt, és az ENVIENTA partnerek bizonyos szolgáltatásaiért.

Bár az ENV nem kizárólagos fizetőeszköz, rendelkezik néhány speciális tulajdonsággal:

  • A tokenek piaci árától függetlenül az ENVIENTA és az ENVIENTA partnerek minimálisan az ICO áron (1 ETH = 100 ENV) mindig elfogadják a tokeneket. Ezen szolgáltatások esetén tehát a toknek értéke nem csökkenhet az eladási ár alá! (Viszont növekedni nyilván növekedhet.)
  • Az ENV egy Bancor szerű token, amelynek likviditását 10%-os ETH fedezet biztosítja. Az ENVIENTA projekt a profitjának minimum 10%-át ebbe a fedezetbe utalja majd (a fennmaradó részt a további fejlesztésekre és növekedésre fordítjuk). A fedezeti pool viszont akkor élesedik majd, ha a fedezet eléri az ICO market cap 10%-át. Innentől kezdve tehát optimális esetben a market cap, ezzel együtt pedig a garantált árfolyam a cég növekedésével együtt növekedni fog. A Bancor fedezeti pool egyfajta speciális tőzsde, ahol a tokenek igény szerint értékesíthetőek, illetve az értékesített tokenek megvásárolhatóak a pool által megszabott áron.

A tokenek árfolyamának alakulása ideális esetben:

Itt ábrázoljuk a fedezetet, ami 0-ról indul, és növekszik, amíg nem éri el az ICO árat. Eddig a pontig ICO áron számolunk a tokenekkel. Ha a fedezet eléri az ICO szintjét, a projekt sikerétől függően elkezd a token érte felfelé kúszni. Mivel a Bancor formula úgy működik, hogy ha sokan eladják a tokeneket, akkor leeshet a tokenek ára, ezért ez egy ideális eset, ahol a kibocsátott tokenek nagy része forgalomban van, mert

  • vagy tartják a tulajdonosok a magasabb árfolyam reményében,
  • vagy felhasználják nyaralásra, oktatásra, vásárlásra, crowd foundinghoz, stb.

az értékesített tokeneket pedig felvásárolják mások a fenti két ok valamelyikéből kifolyólag.

Mivel a tokenek kis számban és korlátozott mennyiségben kerülnek forgalomba, van egy garantált elfogadó hálózat (ENVIENTA és partnerek), illetve megvan a növekedési potenciál, ezért hosszú távon reális a fent ábrázolt árfolyam növekedés.

Miért választottuk ezt a modellt?

A hagyományos ICO modellek általános működési mechanizmusa, hogy a kínált szolgáltatások csakis az ICO tokenek segítségével vehetőek igénybe. Például az Ethereum esetén csakis ETH-val fizethetünk a smart contractok futtatásáért. Mivel az adott token csak korlátozott számban létezik, ezért a piac növekedésével nőni fog a tokenek iránti kereslet, és ezzel a tokenek árfolyama is.

Ez a modell esetünkben nem célravezető, mert ha kizárólagossá tennénk az ENV tokenek használatát a szolgáltatások igénybevételére, azzal sokakat kizárnánk abból (pl. akik nem értik a kriptovaluták működését). Ezért úgy határoztunk, hogy többféle valutát is elfogadunk fizetőeszköznek, de az így keletkező profit minimum 10%-ából egy fedezetet képzünk az ENV token mögé. Ezzel a megoldással a valuta kizárólagossá tétele nélkül is megjelenik annak értékében a növekedés.

Lássuk az egyes eseteket:

  • A szolgáltatást ENV-t felhasználva veszi igénybe valaki. Ez esetben az ENV visszakerül az ENVIENTA-hoz, és kikerül a forgalomból. Mivel a fedezet értéke nem változik, a forgalomban lévő tokenek mennyisége viszont csökken, a tokenek árfolyama növekedni fog.
  • A szolgáltatást egyéb valutáért veszi valaki igénybe. Ez esetben profit keletkezik, ami növeli a fedezetet, így növekszik a tokenek értéke.
  • Valaki a fedezet terhére visszautalja az általa birtokolt ENV-t. A Bancor formula miatt ez esetben átmenetileg csökken ugyan a tokenek értéke, de a tokenek a smart contracton maradnak, ahonnan az új, nyomott áron megvásárolhatóak. Ha valaki megvásárolja a tokent, az árfolyam visszaáll. Ez tulajdonképpen megegyezik egy átlagos tőzsdei tranzakcióval, ahol valaki elad valakinek egy tokent, csak épp az eladás és a vétel ideje nem esik egybe. Ha a tokent nem vásárolja meg senki, a fenti két opció miatt az egy tokenre jutó fedezet akkor is nő minden esetben, ha valaki szolgáltatást vesz igénybe akár tokenért, akár más valutáért, tehát az árfolyam ekkor is helyreáll.

A fentiekből látható, hogy a tokenek értéke csak akkor csökken hosszú távon, ha a szolgáltatásokra egyáltalán nincs kereslet. Ha az ENVIENTA mint szervezet jól működik, a tokenek értéke hosszú távon a sikeresség mértékében nőni fog a fenti modellnek köszönhetően.


Ha bónuszokat is szeretnél kapni az ENVIENTA rövidesen induló ICO token értékesítéséből, a white listre is fel kell iratkoznod. Amit garantálni tudunk, hogy a white list feliratkozói kapnak elsőként értesítést arról ha elindult a kampány. Ezáltal jogosultak lesznek a 30% vagy később 15%-os bónuszokra. A white list itt érhető el: http://envienta.com/whitelist.php