Az Ether egységei #ethereumtudas

Mi a fene az a gwei?

Az Ether egységei #ethereumtudas

Mi a fene az a gwei?

Többen kérdeztétek, hogy érdemes lenne pár szót ejteni az Ether (ETH) egységeiről, hisz sokan nem értik például, hogy mikor meg kell adni a GAS price-t (lásd. előző cikk), akkor mi a fene ott a gwei. Nos, a gwei is Ether, csak sokkal kevesebb.

forrás: pixabay.com

Az Ether legkisebb egysége a wei. Ez ugye azt jelenti, hogy wei-ből csak egész számú létezhet, nincs olyan, hogy 0.5 wei. Mivel az Ethereum rendszer szinten egész számokkal dolgozik, ezért valójában mindent wei-ben számol. Aki esetleg használta már a web3 API-t, vagy foglalkozott Solidity programozással, az nagyon jól tudja ezt.

Ha tehát pénzt utalunk valakinek, vagy tranzakciós díjat fizetünk, azt a rendszer a háttérben wei-re váltja. Mivel a wei nagyon kis összeg (0.000000000000000001 Ether), ezért általában ennek többszörösét használjuk. Ilyen pl. a gwei (1000000000 wei) vagy éppen a szabo (1000000000000 wei). Érdemes ezekkel tisztában lenni, hogy tudjuk mit jelent, mikor a GAS price-nál gwei-ben adjuk meg a felkínált tranzakciós díjat, és ne nézzünk bután, mikor a barátunk közli velünk, hogy küldött nekünk 1 szabo-t.

Gabriel: Egy kis érdekesség, Nick Szabo-ról, mert ugye érezhető, hogy nem véletlen ez a mértékegység: https://444.hu/2013/12/02/magyar-lehet-a-bitcoin-kitalaloja de érdemes még elolvasni ezt a cikket is: http://www.conclude.hu/aranypiaci-hirek/1888-nick-szabo-az-okos-szerzdesek-es-a-vilag-jogrendszere.html
https://etherconverter.online/

Ha esetleg szükség lenne rá, itt a fenti táblázat, ahol egyszerre láthatóak az egyes mértékegységek, melyek között válthattok is: etherconverter.online/


Kövess minket!

Az #ethereumtudas cikksorozat előző és következő részeiben az okos szerződésekkel ismerkedünk meg közelebbről, miközben megtanuljuk azt is, hogy hogyan készíthetünk ilyeneket mi magunk is.

Hogy mindez tényleg felfogható lehessen a cikksorozatot ketten írjuk. A programozói részekért jómagam Laszlo Fazekas (fejlesztő) felelek, azért pedig, hogy tényleg minden érthető legyen Gabriel Varaljay (marketing) “játssza a naivat” (tesz fel kérdéseket, magyarázza újra a feldolgozott anyagot).

Amennyiben érdekel ez a témakör érdemes feliratkoznod ERRE a medium csatornára, de követheted az ENVIENTA Magyarországot Twitteren, vagy akár csatlakozhatsz a tematikus Facebook csoportunkhoz is.