Felnyomták a Bancor-t

Gabriel barátom hívta fel a figyelmemet az alábbi Twitter postra.

Felnyomták a Bancor-t

Gabriel barátom hívta fel a figyelmemet az alábbi Twitter postra.

Kb. 24 millió dollárt loptak el tőlük, ami ugye nem kevés pénz (messze meghaladja pl. az ENVIENTA-s soft cap-ünket). Ami szerintem ennél is problémásabb, hogy megnyugtatják a közösséget, hogy 10 millió BNT-vel (a saját tokenjük) nem lesz gond, mert ha megvan a tolvaj, simán befagyasztják a számláján. Miért problémás ez? Az ezzel a baj, hogy ha egy tokent központilag be lehet fagyasztani, onnantól kezdve az nem decentralizált. A decentralizáltság hiánya pedig elég problémás egy decentralizált exchange-nél. Bármennyire is szívem csücske a Bancor, ez mindenképp problémás. De láttam ennél rosszabbat is. Ex-barátunk a KickICO tokenje pl. mintelhető is, ami azt jelenti, hogy bármikor nyomhatnak új tokeneket. Ez szerintem alapvetően rombolja le a bizalmat egy tokenökoszisztémával kapcsolatban, hiszen bármikor dönthet úgy a projektgazda, hogy mondjuk meg 10x-ezi a forgalomban lévő token mennyiséget, ezzel elértéktelenítve a befektetéseket.

Úgy gondolom (és nem csak én), hogy egy jó tokenökoszisztéma egyik legfontosabb ismérve, hogy a tulajdonos nem avatkozhat be a működésébe, azt tisztán a protokoll és/vagy okosszerződések szabályozzák. Ez igaz az Ethereumra vagy a Bitcoinra, és ilyen lesz az ENVIENTA projekt most épülő ökoszisztémája is. Bármennyire is csábító az utólagos kontroll, ez alapvetően borítja meg a decentralizált jelleget. Emellett biztonsági kockázatot is rejt, hisz ha valaki megszerzi a tokent létrehozó személy privát kulcsát, azzal uralhatja a tokent, így a biztonsági megfontolásból beépített fagyasztás, visszahívás, utólagos token kibocsátás, stb. visszafelé is elsülhet. Az ilyen tokenekre épülő ökoszisztémák szerintem alapvetően hibásak. Rengeteg ilyen van, akik sok-sok millió dollárt gyűjtöttek össze ICO-val és a befektetőik nem is tudják, hogy igazából mennyire nincs biztonságban a befektetésük. Nem a projekt miatt, hanem a token contract miatt.

Hogy mi a tanulság? Igazából talán csak annyi, hogy ha vásárlunk egy adott fajta tokenből, mindig nézzünk rá a token contract kódjára (pl. etherscan kiválóan alkalmas erre), és ennek fényében hozzuk meg a döntésünket, hogy valóban be akarunk-e fektetni az adott projektbe, még akkor is, ha csak látszatra decentralizált.