Nonprofit közösség, vagy profitorientált cég az ENVIENTA?

Akik követik az ENVIENTA projekt történéseit, azok tudják, hogy a csapat nagy erőkkel dolgozik a tőkebevonáson. ICO, startup, és hasonló…

Nonprofit közösség, vagy profitorientált cég az ENVIENTA?

Akik követik az ENVIENTA projekt történéseit, azok tudják, hogy a csapat nagy erőkkel dolgozik a tőkebevonáson. ICO, startup, és hasonló kifejezések repkednek, miközben sokak számára az ENVIENTA egy amolyan nonprofit világmegváltó közösségi projekt. Sokakat zavarhat ez a kettősség, így ebben az írásban szeretnénk kicsit rendbe rakni a dolgokat.

fotó: pixabay.com

Azt talán már a legelején leszögezhetjük, hogy az ENVIENTA közösségi projektnek indult, és mindig is az marad. Olyan elvek mentén építkezik, amelyek nem is nagyon engednek meg más utat. Az ENVIENTA célja az innováció serkentése azáltal, hogy összeköti mindazon szereplőket (feltalálók, gyártók, befektetők, fogyasztók, stb.) akik ebben részt vesznek, és megkönnyíti ezek együttműködését. Hogy mindez lehetségessé váljon, biztosítanunk kell a tudáshoz való szabad hozzáférést. Innen is a szlogen: “opensource everything”.

Aki olvasta legutóbbi írásunkat az ENVIENTA Platformról, annak számára világos, hogy ez a rendszer decentralizált és a közösség birtokolja. Maguk a platformon elérhető projektek sem képzik az ENVIENTA tulajdonát, a tervek bárki számára elérhetőek. Ilyen szempontból az ENVIENTA tehát nonprofit szervezet, a fejlesztések felett pedig jogi szempontból egy alapítvány őrködik.

A történet itt véget is érhetne és megpróbálhatnánk adományokból működtetni a szervezetet, de a célhoz amit az ENVIENTA maga elé tűzött, sokkal több kell…

Ezért határoztunk úgy, hogy létrehozzuk az ENVIENTA Ltd.-t, ami az ENVIENTA Platform felett nyújt profitorientált szolgáltatásokat oly módon, hogy ezzel ne sértse az ENVIENTA alapelveit!

A modell egyáltalán nem szokatlan, sőt, kifejezetten jellemző a nyílt forrás világában. Hasonló modellt követ például a WordPress, ahol a CMS rendszer közkincs, de az azt fejlesztő Automattic cég üzemeltetésből és terméktámogatásból tartja fenn magát, és ebből fizeti a fejlesztőket. Persze vannak jól működő nonprofit projektek (mint például a WikiPedia), de jellemzően nagyságrendekkel hatékonyabbak azok a projektek, amik valami módon üzletileg is fenntarthatóak.

A bevételek folyamatos forrást jelentenek a fejlesztésekhez és a rendszer népszerűsítéséhez. Ezeknek a jelentős tételeknek a kitermelését szolgálja az ENVIENTA Ltd. ami majd a marketplace-t és a közösségi finanszírozás rendszerét üzemelteti, valamint egyéb opcionális szolgáltatásokat nyújt a platform tagjainak. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen cég hosszú távon fedezheti a fejlesztések költségeit és versenyképes profitot termelhet.

Amit nagyon fontos látni, hogy az ENVIENTA Ltd. az ENVIENTA alapítványtól és közösségtől teljesen függetlenül működik. Nem tulajdonolja sem a terveket, sem mást ami a platform része. Ha az ENVIENTA Ltd. megszűnne, a platform és a közösség ugyanúgy működne tovább, hisz az ENVIENTA nem egy cég. Az ENVIENTA Mi és Ti vagyunk. Az ENVIENTA egy közösség! Közösségnek indult, és mindig is az marad…


Kövesd az ENVIENTA projektet! Csatlakozz itt: http://t.me/envienta

Az ENVIENTA egy nyílt forrású, blockchain alapú startup inkubátor a felhő alapú gyártás és a lokális, körforgásos gazdaságok támogatására. Jelenlegi célterületek: fenntartható életmód (off-grid rendszerek), ezen belül intelligens otthon kialakítás, okos kertrendszerek (aero és hidropónia), megújuló energia, háztartási robotika és mesterséges intelligencia, 3D nyomtatás.